Sposób przygotowania:
Pyszny makowiec na kruchym cieście
Oddzielić białko z jednego jaja od żółtka i ubić na sztywno. Z pozostałych składników na ciasto ugnieść ciasto, dodać oddzielone wcześniej żółtko. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Do gotowej masy makowej dodać ubite białko, aromat, cukier, sok z cytryny, sparzone rodzynki, konfiturę wiśniową, wymieszać. Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować je na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Rozsmarować na cieście masę makową i zawijać ciasno roladę. Końce rolady sklejamy do środka. Roladę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej formy keksowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu lukrujemy. Lukier przygotowujemy z niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczamy cukier puder, dodajemy mak i mieszamy.