Sposób przygotowania:
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Masę makową przygotowujemy zgodnie z przepisem.
Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręką ciasto.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 15-20 minut do zamrażarki.
Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy wszystkie składniki w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (lub formę do tarty ).
Na ciasto wykładamy masę makową a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, smacznego.
Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręką ciasto.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 15-20 minut do zamrażarki.
Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy wszystkie składniki w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (lub formę do tarty ).
Na ciasto wykładamy masę makową a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, smacznego.