SUPERPRZEPIS

Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto krucho- drożdżowe do tego pełna orzechów i rodzynek masa makowa i słodka kruszonka jednym słowem świąteczny makowiec idealny, pycha :)

Składniki:

Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką

 

  • Masa makowa ( z tego przepisu https://gotujmy.pl/domowa-masa-makowa,przepisy-dodatki-przepis,246240.html )
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • Kostka masła
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¼ kostki drożdży
  • 1/5 szklanki cukru brązowego
  • Kruszonka :
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Masę makową przygotowujemy zgodnie z przepisem.

Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręką ciasto.

Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 15-20 minut do zamrażarki.

Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy wszystkie składniki w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (lub formę do tarty ).

Na ciasto wykładamy masę makową a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, smacznego. 
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Z podanych składników zagniatamy ciasto krucho - drożdżowe
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę i przekładamy masę makową
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę
Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką
Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach