BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szybki makowiec na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec upiekłam na prośbę mojej bratowej,która go uwielbia. Jest szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany gdyż wykorzystuję do wypieku gotowej masy makowej. Masę makową oczywiście ulepszam dodając do niej bakalie i inne składniki.

Szybki makowiec na kruchym spodzie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szybki makowiec na kruchym spodzie

 

  • ciasto;
  • mąka pszenna około 400 g,
  • masło dobrze schłodzone 200 g,
  • jajka 2 szt,
  • cukier 1/2 szkl, (może być więcej jak kto lubi),
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka,

 

  • Masa makowa;
  • gotowa masa makowa 950 g,
  • rodzynki 50 g,
  • orzechy włoskie garść,
  • orzechy laskowe mielone 3 łyżki ,
  • skórka pomarańczowa skondensowana 1 łyżka,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • ubita piana z 2 białek,

 

  • dodatkowo;
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szybki makowiec na kruchym spodzie
Składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy do połączenia.

Następnie większą połową ciasta wykładamy średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto rozkładamy masę makową , a na masę makową rozkruszamy pozostałe ciasto tworząc posypkę.

Masa makowa;

Puszkę masy makowej wykładamy do miski , dodajemy bakalie według uznania,orzechy laskowe mielone,bułkę tartą oraz pianę ubitą z 2 białek.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i pieczemy około 50 -60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Do miski wbijamy jajka, cukier oraz zimne dobrze schłodzone masło
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Do całości dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Całość zagniatamy na na jednolitą masę, część ciasta odrywamy i odkładamy na posypkę
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Pozostałą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Na cieście rozkładamy masę makową
Szybki makowiec na kruchym spodzie
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni około 50 - 60 minut