WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik śmietankowy na kakaowych herbatnikach, z polewą piernikową, bez ubijania piany, równy, nie zapada się w czasie pieczenia.

Sernik śmietankowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik śmietankowy

 

  • ok. 30 kakaowych herbatników
  • 1kg sera wiaderkowego
  • 6 małych jajek
  • 1szkl. cukru
  • 0,5szkl. mleka
  • duży budyń śmietankowy 60g na 3/4l mleka bez cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100g masła
  • Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowy

ETAP 1:

Prostokątną formę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ciasno obok siebie herbatniki. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej by miały temperaturę pokojową.

Jajka zmiksować przez 2-3 minuty z cukrem. Dodać ser i miękkie masło. Zmiksować do połączenia. Budyń i kaszę manną rozmieszać w mleku i wlać do masy serowej. Wymieszać. Masę przelać na herbatniki.

Piec 70 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.

Przygotować polewę:
Mleko zagrzać i wrzucić do niego połamaną na kawałki czekoladę i przyprawę piernikową. Wymieszać żeby czekolada się rozpuściła. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce.

Sernik śmietankowy
Wystudzony sernik posmarowany polewą czekoladową
Sernik śmietankowy
Sernik śmietankowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik śmietankowy
Wymieszana masa serowa przelana do formy na herbatniki
Sernik śmietankowy
Herbatniki ułożóne w prostokątnej formie wyłożonej papierem
Sernik śmietankowy
Masa serowa zmiksowana ze wszystkimi składnikami w misce