Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Makowiec o smaku pomarańczowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne ciasto z makiem o smaku pomarańczowym.

Makowiec o smaku pomarańczowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec o smaku pomarańczowym.

 

  • 250 g masła
  • 150 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1 smak pomarańczowy
  • 4 jajka - osobno żółtka oraz białka ubite na sztywną pianę
  • 500 g mąki wrocławskiej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 100 g maku suchego
  • 100 ml soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Makowiec o smaku pomarańczowym.
W makutrze ucieramy masło z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli oraz smak pomarańczowy. Mieszamy wszystko dokładnie. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz suchy mak. Powstały proszek wrzucamy po jednej łyżce na przemian z sokiem do miski cały czas mieszając. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Formę do baby smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy przez 60 min. / w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. SMACZNEGO !
Makowiec o smaku pomarańczowym.
W makutrze ucieramy masło z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Makowiec o smaku pomarańczowym.
W oddzielnej miseczce mieszamy makę, proszek do pieczenia oraz suchy mak.
Makowiec o smaku pomarańczowym.
Powstały proszek wrzucamy na przemian z sokiem a na koniec dodajemy białka ubite na sztywna piane.
Makowiec o smaku pomarańczowym.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 60 min./180 st. C.