Sposób przygotowania:
Świąteczny makowiecWyrobienie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Masa makowa
Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makowa dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.
Zrolowanie makowca
Ciasto z rozsmarowaną masa makową zwijamy w roladę.
Pieczenie
Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.
Lukier
Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty.