Sposób przygotowania:
Świąteczny tort
Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywno ze szczyptą soli. . Żółtka ubij na puch dodając cukier i cukier waniliowy. Dodaj do nich połowę białka,. Wymiesza. Dodaj mąkę, olej, kakao, budyń czekoladowy i pozostałe białka. Delikatnie połącz składniki. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piecz ok 45 minut w temp. 180 stC.
Po upieczeniu ciasto wystudź. Przekrój na blaty. W 125 ml mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj z 100 g miękkiego masła. Orzechy laskowe posiekaj na drobno. Pierwszy blat ciasta nasącz syropem orzechowym. Rozsmaruj na nim 1/2masy budyniowej i posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto.
Śmietanę kremówkę ubij z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszaj syrop karmelowy. Wyłóż ją na ciasto i poukładaj na niej bezy.
Przykryj całość kolejnym blatem ciasta, które ponownie nasącz. Na ostatni biszkopt wyłóż resztę masy budyniowej i orzechów -przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Odstaw do schłodzenia.
W razie potrzeby mocno schłodzony tort można uformować w dowolny kształt - np. świątecznej skarpetki/ Cały torcik obsmaruj masą maślaną, którą uzyskasz po zmiksowaniu masła z cukrem pudrem -cukru ok. 2 łyżek, i udekoruj masą cukrową i lukrem.
Po upieczeniu ciasto wystudź. Przekrój na blaty. W 125 ml mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj z 100 g miękkiego masła. Orzechy laskowe posiekaj na drobno. Pierwszy blat ciasta nasącz syropem orzechowym. Rozsmaruj na nim 1/2masy budyniowej i posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto.
Śmietanę kremówkę ubij z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszaj syrop karmelowy. Wyłóż ją na ciasto i poukładaj na niej bezy.
Przykryj całość kolejnym blatem ciasta, które ponownie nasącz. Na ostatni biszkopt wyłóż resztę masy budyniowej i orzechów -przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Odstaw do schłodzenia.
W razie potrzeby mocno schłodzony tort można uformować w dowolny kształt - np. świątecznej skarpetki/ Cały torcik obsmaruj masą maślaną, którą uzyskasz po zmiksowaniu masła z cukrem pudrem -cukru ok. 2 łyżek, i udekoruj masą cukrową i lukrem.