aurelito

aurelito

Kucharz
[Przepisów: 5]

Świąteczny tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na stole jest miejsce dla sernika, makowca, i piernika, ale jest jeszcze jedna słodkość bez której święta nie są tak słodkie jak być powinny.

Świąteczny tort

Składniki:

Świąteczny tort

 

  • 8 jajek
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 100g orzechów laskowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • 1 łyżka syropu orzechowego
  • 250ml śmietany 36%
  • 0,5 szkl oleju
  • 100g bezów
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • masa cukrowa
  • barwniki

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort
Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywno ze szczyptą soli. . Żółtka ubij na puch dodając cukier i cukier waniliowy. Dodaj do nich połowę białka,. Wymiesza. Dodaj mąkę, olej, kakao, budyń czekoladowy i pozostałe białka. Delikatnie połącz składniki. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piecz ok 45 minut w temp. 180 stC.

Po upieczeniu ciasto wystudź. Przekrój na blaty. W 125 ml mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj z 100 g miękkiego masła. Orzechy laskowe posiekaj na drobno. Pierwszy blat ciasta nasącz syropem orzechowym. Rozsmaruj na nim 1/2masy budyniowej i posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto.

Śmietanę kremówkę ubij z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszaj syrop karmelowy. Wyłóż ją na ciasto i poukładaj na niej bezy.

Przykryj całość kolejnym blatem ciasta, które ponownie nasącz. Na ostatni biszkopt wyłóż resztę masy budyniowej i orzechów -przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Odstaw do schłodzenia.

W razie potrzeby mocno schłodzony tort można uformować w dowolny kształt - np. świątecznej skarpetki/ Cały torcik obsmaruj masą maślaną, którą uzyskasz po zmiksowaniu masła z cukrem pudrem -cukru ok. 2 łyżek, i udekoruj masą cukrową i lukrem.