Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Makrela z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna i zdrowa ryba :)

Makrela z grilla

Składniki:

Makrela z grilla

 

  • Po jednej swiezej (moga byc mrozone) makreli na kazda osobe.
  • Sol, pieprz, przyprawy (uzywam pieprzu cytyrnowego)
  • maslo
  • Grill elekryczny lub konwencjonaly ew. piekarnik z grillem.
  • Polecam ziemniaki w mundurkach jako dodatek.
  • ew. maslo ziolowe.

Sposób przygotowania:

Makrela z grilla
Makrele rozmrozic i oczyscic. Glowe mozna obciac. Dobrze posolic i zostawic na noc w lodowce. Przed grilowaniem osuszyc rybe i lekko poslolic jeszcze raz i przyprawic. Mozna dac maslo do srodka.. jednka nie dawac masle ziolowych..bo cale ziola zostaja potem w osciach. Lepiej jest dodac maslo ziolowe osobno , do zielmniakow. Mozna posmarowac rybe malsem i polozyc na grill. W piekarniku sugeruje uzycie papieru do pieczenia, bo powoduje nieprzywieranie ryby do rusztu.. czy blachy. Pieczemy ja ok 10 min na jednej stronie bez ciaglego przewracania.. kazda strone tylo raz. Mozna podac rozne sosy .. czy remulade oraz ziemniaki w mundurkach :)