Sposób przygotowania:
Makron z masłem orzechowym i brokułami
Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy ją na rumiano. Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę. Brokuła wkładamy do wrzątku i gotujemy 4-5 minut (po tym czasie brokuł powinien być jędrny i miękki). Brokuła wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Wyjmujemy na sitko i czekamy aż obcieknie z wody. Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy drobną posiekaną cebulą i podsmażamy ją, po chwili dodajemy czosnek. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy sos sojowy i śmietankę - całość zagotowujemy i wyłączamy ogień. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Do garnka z sosem dodajemy makaron, brokuła i kurczaka, całość mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie składniki. Podajemy na ciepło. Każdą porcję posypujemy garścią orzeszków ziemnych. Smacznego ;)
mysza75