iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makron z sosem serowo- koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Obiad dla zabieganych , obiad który robimy dzień wcześniej i zostawiamy domownikom do podgrzania. Sprawdza się na obiad i kolację . Wystarczy włożyć do piecyka i po 10 minutach pachnący obiadek na stole , mimo ,że mama w pracy - rodzinka najedzona i

Makron z sosem serowo- koperkowym

Składniki:

Makron z sosem serowo- koperkowym

 

  • makaron nitki 1 opakowanie
  • 1/2 kg pierś z kurczaka
  • ser żółty 10 dag
  • serek topiony 1 opakowanie
  • ser pleśniowy 1 kawałek
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 30 % 1/2 szklanki
  • koperek 1 pęczek
  • sól morska
  • pieprz młotkowany z kolendrą

Sposób przygotowania:

Makron z sosem serowo- koperkowym
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na złoto na masełku , najlepiej klarowanym. Następnie podlewamy szklanką wody i chwilę gotujemy. Dodajemy starte sery i serek topiony - mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zalewamy śmietaną i zagotowujemy. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy . Całość posypujemy posiekanym koperkiem.