SUPERPRZEPIS

Makuszek z ananasem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Makuszek z ananasem

Pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Doskonałe jako deser do kawy. Ucieszy każde podniebienie.

Składniki:

Makuszek z ananasem

Biszkopt makowy:

Masa:

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Makuszek z ananasem

Przygotowanie biszkoptu

Makuszek z ananasem
Z podanych składników przygotowuję ciasto na biszkopt. Piekę.

Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki, każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie masy

Makuszek z ananasem
Śmietanę ubijam ,dodaję galaretkę i ananasa. Mieszam.

Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam.

Przełożenie ciasta

Makuszek z ananasem
Masą przekładam biszkopty. Wierzch smaruję powidłami i oprószam czekoladą.

Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.
Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą.