Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowo-orzechowe ciasto z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto makowo-orzechowe z masą słonecznikową z dodatkiem czekolady, delicjami i galaretką jest rewelacyjne.

Makowo-orzechowe ciasto z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo-orzechowe ciasto z delicjami

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem słonecznikowy:
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 dag ziaren słonecznika w karmelu
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny lub spirytus
  • Pozostałe składniki:
  • 2 paczki delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Poncz:
  • 1/3 szkl wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makowo-orzechowe ciasto z delicjami
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Połączyć z żółtkami, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Masa słonecznikowa: Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać, ostudzić. Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, przykryć, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec ucierania dodać płynną żelatynę, słonecznik i posiekaną czekoladę. Doprawić do smaku, wymieszać. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Zimne ciasto skropić ponczem, wyłożyć masę słonecznikową, ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. 
Makowo-orzechowe ciasto z delicjami
Z mąki jajek i reszty składników przygotować ciasto
Makowo-orzechowe ciasto z delicjami
Masło utrzeć z cukrem pudrem i budyniem połączyć ze słonecznikiem
Makowo-orzechowe ciasto z delicjami
Dodać posiekaną czekoladę wymieszać doprawić do smaku
Makowo-orzechowe ciasto z delicjami
Krem wyłożyć na ciasto ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką