anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto z białek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli macie zapas białek, bo np. robiliście wcześniej pączki, koniecznie musicie upiec to ciasto.

Ciasto z białek z bakaliami

Składniki:

Ciasto z białek z bakaliami

 

  • CIASTO:
  • mąka 1.5 szklanki
  • białka 1.5 szklanki
  • mak suchy, niemielony 1 szklanka
  • rodzynki 1 szklanka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 1 szklanka
  • masło, roztopione ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
  • cukier puder 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii 1.5 łyżeczki
  • POLEWA
  • mascarpone 100 gramów
  • śmietana kremówka 30 gramów
  • cukier puder 1 łyżka
  • DODATKOWO:
  • mak 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z bakaliami
Wymieszaj w misce: mąkę, proszek do pieczenia, mak i bakalie.
Ubij białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Ciągle miksując wlewaj chłodne masło, dodaj ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
Przelej do keksówki o wymiarach 8x27 cm. Piecz 50 minut w nagrzanym piekarniku do 200*C.
POLEWA: wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, na gładką masę. Rozsmaruj na zimnym cieście, posyp delikatnie makiem.

Tagi:

ciasto mak