Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem i jabłkami
Jabłka obrać, opłukać, osączyć,zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Margarynę pokroić na kawałki do miski.
Następnie utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Białka oddzielić od żółtek.
Do utartej masy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając dodawać mak, kaszę manną i jabłka, dokładnie utrzeć.
Ubić pianę z białek na sztywno, połączyć z masą i proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika,piec 45 minut w 200 stop.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Margarynę pokroić na kawałki do miski.
Następnie utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Białka oddzielić od żółtek.
Do utartej masy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając dodawać mak, kaszę manną i jabłka, dokładnie utrzeć.
Ubić pianę z białek na sztywno, połączyć z masą i proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika,piec 45 minut w 200 stop.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.