Sposób przygotowania:
Małe pizze
Na początku w misce rozdrobniłam drożdże, do których dodałam pół łyżeczki cukru i 2-3 łyżki mąki i dolałam pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. W ten sposób powstał rozczyn. Miskę z rozczynem przykryłam ściereczką z materiału i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam ser, który starłam na tarce, szynkę lub kiełbasę pokroiła w plastry, cebulę obrałam i pokroiłam w paski i przysmażyłam ją na oleju na lekko złoty kolor. Przyrządziłam również sos: do miski dałam całą zawartość małego słoiczka koncentratu pomidorowego, dodałam 4 ząbki rozdrobnionego czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylię i wymieszałam. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę posypaną mąką i wyrobiłam ciasto, z którego odkrajałam małe kawałki i rozwałkowywałam na małe placki. Część placków posmarowałam sosem i położyłam na nich plasterki szynki i posypałam startym serem żółtym, na pozostałych plackach, nieposmarowanych sosem nałożyłam zeszkloną na patelni cebulę. Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze smaki to placki, na których ma być cebula, może wcześniej posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Tak przygotowane małe pizze włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na 10-15 minut.