Sposób przygotowania:
Małe tarty lotaryńskie
Rozwałkować ciasto, tak by otrzymać placek o grubości 3 mm. Wyciąć w nim 4 kółka o średnicy 15 cm i włożyć nimi okrągłe formy do ciasto wysmarowane uprzednio masłem. Nakłuwać ciasto widelcem.
Pokroić wędzoną pierś w drobną kostkę i nie dodając tłuszczu, przyrumienić na patelni zapobiegającej przywieraniu potraw. Gdy kostki nabiorą złotego koloru, zdjąć patelnię z ognia.
W misce utrzeć jaja z creme fraiche, startym serem gruyere, szczyptą soli i pieprzu oraz startą gałką muszkatałową.
Ułożyć kostki mięsa na cieście, a całość polać przygotowaną masą, Wstawić foremki do piekarnika (nagranego do tempereatury 190 stopni C) i piec przez koło 25 minut.
Wyciągnąć tartę z piekarnika, zostawić do wystygnięcia. Wyjąć z formy i podawać przyozdobioną szczypiorkiem.
Pokroić wędzoną pierś w drobną kostkę i nie dodając tłuszczu, przyrumienić na patelni zapobiegającej przywieraniu potraw. Gdy kostki nabiorą złotego koloru, zdjąć patelnię z ognia.
W misce utrzeć jaja z creme fraiche, startym serem gruyere, szczyptą soli i pieprzu oraz startą gałką muszkatałową.
Ułożyć kostki mięsa na cieście, a całość polać przygotowaną masą, Wstawić foremki do piekarnika (nagranego do tempereatury 190 stopni C) i piec przez koło 25 minut.
Wyciągnąć tartę z piekarnika, zostawić do wystygnięcia. Wyjąć z formy i podawać przyozdobioną szczypiorkiem.