WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szybka kremówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka kremówka zrobiona na cieście francuskim z kremem karpatkowym i bitą śmietaną, posypana cukrem pudrem.

Szybka kremówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka kremówka

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 1 krem karpatkowy
  • 400ml zimnego mleka
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szybka kremówka

ETAP 1:

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Rozłożyć na papierze do pieczenia na dwóch blaszkach i ponakłuwać gęsto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 min w temp. 200 stopni aż się ładnie ze złoci. Wyjąć i wystudzić.

Zimne mleko wlać do miski, wsypać krem karpatkowy i ubijać 3 min. na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem wyłożyć na ciasto.

Zimną śmietanę przelać do miski. Wsypać śmietan-fix i cukier waniliowy i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

Śmietaną wyłożyć na krem karpatkowy. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta francuskiego. Lekko docisnąć i wyrównać krem na bokach.

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Szybka kremówka
Kremówka po nałożeniu drugiego blatu ciasta
Szybka kremówka
Ciasto posmarowane masą karpatkową i bitą śmietaną
Szybka kremówka
Płaty ciasta francuskiego po upieczeniu i wystudzeniu
Szybka kremówka
Ciasto francuskie ponakłówane widelcem przed pieczeniem