Sposób przygotowania:
Kremówki ze świeżymi truskawkami
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta
( musi mieć konsystencję gęstego budyniu).
Masę studzimy.
Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami ,nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni.
Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki.
Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta
( musi mieć konsystencję gęstego budyniu).
Masę studzimy.
Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami ,nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni.
Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki.
Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
SylaUla
BozenaMatuszczyk
gusia1000