zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Malinowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

moja pierwsza w życiu rolada

Malinowa rolada

Składniki:

Malinowa rolada

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 25 g margaryny Kasia
  • 2 krople aromatu rumowego

 

  • Masa:
  • 350 g malin ( użyłam rozmrożone )
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • maliny i borówki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Malinowa rolada
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Dodać cukier, schłodzoną stopioną Kasię, aromat i nadal ubijać.
Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie połączyć.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papier wylać masę biszkoptową i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni papieru.
Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto położyć na ściereczce papierem do góry.
Papier delikatnie zdjąć, zwinąć roladę w ściereczkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować masę.
Śmietanę ubić dodając śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym i cukrem.
Maliny zmiksować, dodać do śmietany i wymieszać.
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć i rozsmarować na nim masę ( trochę zostawić do posmarowania wierzchu ) i zwinąć roladę.
Na wierzchu rozsmarować resztę masy lub wycisnąć szprycą i udekorować borówką i maliną.
Roladę schłodzić.