VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Malinowa wz-ka - słodkie zakończenie lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą śmietanką. Torcik jest obłędny w smaku i do tego pięknie prezentuje się na stole.

Malinowa wz-ka - słodkie zakończenie lata

Składniki:

Malinowa wz-ka - słodkie zakończenie lata

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • Masa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 800 g malin
  • 4 łyżki likieru waniliowego
  • 200 g czekolady mlecznej
  • Płatki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowa wz-ka - słodkie zakończenie lata
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera , dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy do połączenia.

Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do masy, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika.

Pieczemy około 30 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”).

Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia.

Śmietanę przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta.

Na górze układamy maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi.   

Tagi:

owoce ciasto tort