Sposób przygotowania:
Tort a’la wuzetka
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier żółtku. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do masy wymieszaną mąkę i kakao, ostrożnie, aby masa nie straciła puszystości. Masę przelać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 st. przez ok. 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Formę w upieczonym biszkoptem upuścić na ziemię z odległości ok. 60cm, odstawić do wystudzenia. Gdy biszkopt będzie ostudzony wyjąć go z formy i przeciąć na dwa równe blaty. Śmietaną ubić na sztywno dodając po chwili ubijania cukier puder wymieszany z fixem. Nasączyć dolny blat herbatą z cytryną, a następnie posmarować blat sporą porcją konfitury wiśniowej. Rozłożyć ¾ masy śmietanowej na blacie ciasta, wyrównać do krawędzi (nieco zostawić do dekoracji szprycą). Przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć herbatą. Wyrównać śmietanę przy brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
POLEWA: W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę, następnie zestawić z ognia i dodać posiekane dwa rodzaje czekolady, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na dwie minuty, a następnie rozlać na cieście i wyrównać nożem. Na tarce zetrzeć kostki czekolady, a następnie udekorować tort resztą bitej śmietany. Schłodzić ok. 1-2 godziny.
POLEWA: W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę, następnie zestawić z ognia i dodać posiekane dwa rodzaje czekolady, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na dwie minuty, a następnie rozlać na cieście i wyrównać nożem. Na tarce zetrzeć kostki czekolady, a następnie udekorować tort resztą bitej śmietany. Schłodzić ok. 1-2 godziny.