Sposób przygotowania:
WZ-ka biszkoptowa
Biszkopt: Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę powoli wsypywać cukier aż do skończenia.Nastepnie dodać żółtka i wymieszać .Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczną połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać, wsypać do masy jajecznej delikatnie wymieszac samymi rurkami od miksera lub łyżką nie mikserem aby nie zaciągnąć ciasta.
Tak przyrządzony biszkopt kakaowy wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia włożyć do piekarnika i piec 25-30 min w temp 170* po upieczeniu wyjać i upuscić ciasto w blaszce z odległości 40 cm od ziemi co zapobiegnie opadaniu i ciasto pozostanie puszyste.Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po czym przekroić wzdłuz na połowę .Najlepiej jest upiec ciasto dzień przed sporządzeniem placka wtedy ładnie się kroi.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić idealnie aby nie było grudek w gorącej wodzie i lekko przestudzona powoli wlewać do masy śmietanowej,wymieszac dokładnie.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier puder wycisnąć sok z cytryny wlać rum i dokładnie wymieszać .
Przełożenie: Blat biszkopta nasączyć połową ponczu,posmarować ciasto połową dżemu porzeczkowego wyłożyć mase śmietanową wyrównać krem,przykryć drugim blatem ciasta nasączyć reszta ponczu i wysmarować dżemem.
Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kleksami bitej śmietany.
Pyszne ciasto naprawdę goraco polecam:)
Tak przyrządzony biszkopt kakaowy wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia włożyć do piekarnika i piec 25-30 min w temp 170* po upieczeniu wyjać i upuscić ciasto w blaszce z odległości 40 cm od ziemi co zapobiegnie opadaniu i ciasto pozostanie puszyste.Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po czym przekroić wzdłuz na połowę .Najlepiej jest upiec ciasto dzień przed sporządzeniem placka wtedy ładnie się kroi.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić idealnie aby nie było grudek w gorącej wodzie i lekko przestudzona powoli wlewać do masy śmietanowej,wymieszac dokładnie.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier puder wycisnąć sok z cytryny wlać rum i dokładnie wymieszać .
Przełożenie: Blat biszkopta nasączyć połową ponczu,posmarować ciasto połową dżemu porzeczkowego wyłożyć mase śmietanową wyrównać krem,przykryć drugim blatem ciasta nasączyć reszta ponczu i wysmarować dżemem.
Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kleksami bitej śmietany.
Pyszne ciasto naprawdę goraco polecam:)
edytaha
2milutka
hahha:) to się opieraj bo jeszcze mam ..zapraszam:)
edytaha
Dzięki :)
lalunia
2milutka
dziękuję:)
mysza75
monikaT83