jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowo- czekoladowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubimy słodkie, szybkie w przygotowaniu ciasta z owocami, to ten przepis jest idealny! Łączy to co najlepsze, czyli: kruche ciasto, słodką czekoladę i orzeźwiające owoce.

Malinowo- czekoladowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowo- czekoladowa tarta

Tortownica 34 x13 cm Ciasto kakaowe:

  • 220 gram mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wierzch czekoladowo- malinowy:

Sposób przygotowania:

Malinowo- czekoladowa tarta

ETAP 1

Malinowo- czekoladowa tarta
Energicznie zagniatamy ciasto

CIASTO: Powyższe składniki na spód tarty umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto.

ETAP 2

Malinowo- czekoladowa tarta
Ciastem wykładamy przygotowaną formę

Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę, formując wyższe brzegi. Środek nakłuwamy widelcem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C.

Gotowe ciasto wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Malinowo- czekoladowa tarta
Składniki polewy umieszczamy w garnku

WYKOŃCZENIE: Masło, mleko oraz połamaną czekoladę umieszczamy w garnku.

ETAP 4

Malinowo- czekoladowa tarta
Środek ciasta wypełniamy czekoladową masą

Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladę wykładamy na upieczone ciasto kakaowe.

ETAP 5

Malinowo- czekoladowa tarta
maliny wykładamy na jeszcze płynną masę

Na wierzchu układamy koło siebie maliny.
Tartę wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.

Przed podaniem deser dekorujemy dodatkową ilością malin, pokruszonymi bezami i zieleniną (melisa, mięta lub listki maliny).


Tagi:

owoce ciasto