Sposób przygotowania:
Ciasto WZ-ka
Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone - jak patyczek wbity w ciasto będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Żelatynę lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem ciasta.
Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao. Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Żelatynę lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem ciasta.
Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao. Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Gosia85
mala-madzia
Smakuje i wygląda wyśmienicie:) niezbyt słodka, moja wersja wyszła niemalże gorzka przez to, ze do ciasta dodałam nieco więcej kakao niż w przepisie ale dzięki temu moim zdaniem lepiej komponowało się z lekkim kremem i nie było tak słodkie jak to bywają wuzetki:) super przepis Beatris :D
Beatris
Bardzo dziękuję. Cieszę się, że smakowała.