2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Malinowe babeczki z kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Leciutkie jak puch malinowe babeczki z pyszną kruszonką...

Malinowe babeczki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe babeczki z kruszonką

 

  • Porcja na około 16 średnich babeczek:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 dag świeżych malin

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Malinowe babeczki z kruszonką
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka wlewamy olej mleko oraz cukier i miksujemy mikserem aż cukier sie rozpuści i masa zrobi się puszysta,wtedy wsypujemy składniki suche-mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym miksujemy mikserem do połączenia składników.Kruszonka:Mąkę łączymy z zimnym masłem oraz brązowym cukrem zagniatamy szybko ciasto na kruszonkę .Wlewamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek do 3/4 wysokości ,posypujemy malinami oraz kruszonką . Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu pozostawić na kratce kuchennej do ostudzenia.
Malinowe babeczki z kruszonką
szykujemy skłądniki suche czyli mąkę mieszamy z proszkiem
Malinowe babeczki z kruszonką
jajka miksujemy z olejem oraz mlekiem na gładką masę
Malinowe babeczki z kruszonką
gotowe ciasto wlewamy do papilotek na muffinki
Malinowe babeczki z kruszonką
posypujemy na wierzch malinami oraz kruszonką pieczemy