Sposób przygotowania:
Malinowe bułeczki - plecione gniazdka
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 8, ale jeśli chcemy mniejsze bułeczki trzeba na więcej). Każdy kawałek rolujemy w wałeczek, zawiązujemy na środku pętelkę i pozostałe końce owijamy dookoła na końcu je ze sobą zlepiając. (Możemy też podzielić ciasto na 2 nierówne części: jedną zwinąć w kółko, a drugą to kółko oplatać; można też z każdego kawałka ulepić 3 małe wałeczki, zapleść w warkocz i połączyć końce). Układamy w brytfannie na papierze do pieczenia w odstępach od siebie (bo wyrosną podczas pieczenia). Pozostawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.