Sposób przygotowania:
Malinowy sernik na białkach i maślance
Do miski pokruszyć biały ser, dodać twarożek wiejski i razem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać maślankę i białka jajek, poczym wymieszać mikserem na gładką masę.
Masę serową posłodzić i wsypać kisiel - zmiksować do połączenia nie ubijając zbyt długo.
Dolać olej i wsypać grysik - wymieszać na niskich obrotach miksera lub łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie oraz wzdłuż rantu ułożyć biszkopty - aby się dobrze tzymały i nie wypływały można je przykleić kleksami masła i schłodzić w lodówce, aby zastygło. Wlać masę serową.
Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą.
Piec godzinę w temp. 165-170*C.
Przed podaniem sernik dobrze ostudzić i schłodzić w lodówce.
Masę serową posłodzić i wsypać kisiel - zmiksować do połączenia nie ubijając zbyt długo.
Dolać olej i wsypać grysik - wymieszać na niskich obrotach miksera lub łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie oraz wzdłuż rantu ułożyć biszkopty - aby się dobrze tzymały i nie wypływały można je przykleić kleksami masła i schłodzić w lodówce, aby zastygło. Wlać masę serową.
Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą.
Piec godzinę w temp. 165-170*C.
Przed podaniem sernik dobrze ostudzić i schłodzić w lodówce.