Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Malinowy sernik na białkach i maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sernik jest efektem eksperymentu - zabrałam się kiedyś za robienie masy serowej i okazało się, że mam mniej twarogu, niż sądziłam... Ale w kuchni można kombinować.

Malinowy sernik na białkach i maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy sernik na białkach i maślance

 

  • twaróg tłusty 450
  • serek wiejski 250 g
  • białka jaj 1 szkl.
  • maślanka 2 szkl.
  • cukier kryształ 1 szkl.
  • olej roślinny 75 ml
  • kisiel malinowy 2 op.
  • biszkopty okrągłe 1 op.
  • kasza manna 1/2 szkl.

Sposób przygotowania:

Malinowy sernik na białkach i maślance
Do miski pokruszyć biały ser, dodać twarożek wiejski i razem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać maślankę i białka jajek, poczym wymieszać mikserem na gładką masę.

Masę serową posłodzić i wsypać kisiel - zmiksować do połączenia nie ubijając zbyt długo.

Dolać olej i wsypać grysik - wymieszać na niskich obrotach miksera lub łyżką.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie oraz wzdłuż rantu ułożyć biszkopty - aby się dobrze tzymały i nie wypływały można je przykleić kleksami masła i schłodzić w lodówce, aby zastygło. Wlać masę serową.

Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą.

Piec godzinę w temp. 165-170*C.

Przed podaniem sernik dobrze ostudzić i schłodzić w lodówce.
Malinowy sernik na białkach i maślance
Twaróg połączyć z serkiem wiejskim i maślanką.
Malinowy sernik na białkach i maślance
Zmiksować masę z białkami i resztą suchych składników.
Malinowy sernik na białkach i maślance
Dodać do całości kisiel malinowy w peoszku.
Malinowy sernik na białkach i maślance
Masę serową wylać tortownicy wyłożnej biszkoptami.