Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą
Żółtka ucieram z cukrem na puch,aż żółtka zrobią się białe, dodaję miękkie masło i ucieram do połączenia się składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Mąkę pszenną mieszam z budyniem i kakao i przesiewam przez sito, dodaję stopniowo do masy twarogowej. Na końcu ubijam białka i delikatnie, za pomocą łopatki mieszam z masą. Przekładam do tortownicy o śr. 28 cm z wyłożonym na spodzie papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 60 min. Zmniejszam temperaturę 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony wyjmuję i studzę. Do rondelka wsypuję brązowy cukier, wlewam wodę i gotuję, aż masa zgęstnieje.Nie mieszam łyżką, tylko poruszając rondelkiem. Do gorącej masy dodaję śmietankę, wymieszam i dodaję po łyżce masła, cały czas mieszając. Przestudzoną polewę wykładam na wierzch sernika. Pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część. Cukier podgrzewam z wodą na patelni , aż masa zacznie gęstnieć, wrzucam pokrojone w plastry pomarańcze i smażę po 2 min z każdej strony. Gotowe układam na serniku z polewą karmelową. Całość studzę.