dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Malinowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie!

Malinowy torcik

Składniki:

Malinowy torcik

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa malinowa:
  • 250 g malin
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 galaretka malinowa

 

  • Masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix

 

  • Galaretka malinowa:
  • 250 g malin
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Malinowy torcik
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zmiksowane maliny oraz ostudzoną ale płynna galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała. Masa czekoladowa: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier z zagęstnikiem i czekoladę i dokładnie, ale krótko mieszamy. Masę wykładamy na górny biszkopt i wstawiamy do lodówki. Galaretka malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie mieszamy ze zmiksowanymi malinami. Tężejącą galaretkę wykładamy na masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)