SUPERPRZEPIS

Malinowy torcik

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Malinowy torcik Więcej zdjęć (5)

Prosty przepis na coś słodkiego

Składniki:

Malinowy torcik

 

 

  • krem:
  • 1 kostka dobrej jakości masła
  • 6 łyżek malinowej konfitury - gęstej
  • cukier puder do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka rodzynek
  • 100 ml spirytus
  • 50ml woda
  • 1łyżka cukru
  • polewa

Sposób przygotowania:

Malinowy torcik
Tort ten robiłam w marcu 2012 roku! niestety z braku czasu i zapomnienia dopiero dziś dodaję go do mojej księgi.

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru. W osobnym naczyniu do zółtek dodajemy pozostały cukier oraz ocet - miksujemy na puszysty kogel mogel który dodajemy do białek - miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem i mieszamy łyżką - wylewamy na tortownicę. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180* - do suchego patyczka, po ostudzeniu przekrawamy na ;pół

Krem:
Miękkie masło miksujemy na puch po czym stopniowo dodajemy konfiturę malinową (można dać mniej niż w proporcjach - ważne aby krem miał ładny kolor), następnie dosładzamy do smaku. kremem przekładamy biszkopt i zdobimy go dookoła.

Dodatkowo:
dzień wcześnie - Do ciepłej wody wsypujemy cukier, kiedy się rozpuści wlewamy spirytus. Rodzynki przekładamy do słoika i zalewamy je ponczem, zakręcamy i pozostawiamy na całą noc.
Rodzynki układamy na cieście i polewamy kakaową polewą.
Malinowy torcik
kogel mogel który dodajemy do białek - miksujemy na wolnych obrotach
Malinowy torcik
Miękkie masło miksujemy na puch po czym stopniowo dodajemy konfiturę malinową
Malinowy torcik
dosładzamy do smaku. kremem przekładamy biszkopt
Malinowy torcik
kremem przekładamy biszkopt i zdobimy go dookoła. .