SUPERPRZEPIS

Mało straszne ciasteczka

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Mało straszne ciasteczka

Ciasteczka które miały być straszne, a wyszły bardziej uroczo :) ciasteczka w moim domu powstały na nadchodzące Halloween.

Składniki:

Mało straszne ciasteczka

ciasto:

dodatkowo:

  • gotowy lukier czekoladowy
  • gotowa masa cukrowa
  • kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Mało straszne ciasteczka

ETAP 1:

Mało straszne ciasteczka
Ciasto rozwałkowac i wyciąć okrągłe ciastka.

Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i wymieszać, następnie dodać mąkę połączoną z kakao i proszkiem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka.

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 12-15 minut.

ETAP 2:

Mało straszne ciasteczka
Z masy cukrowej przygotwać jadalną plastelinę.

Masę cukrową podzielić na mniejsze części i zabarwić barwnikami, następnie jak z plasteliny ulepić dekoracje.

Ciastka po wystudzeniu polać lukrem czekoladowym ( ja nie polewałam wszystkich) i odstawić do zastygnięcia. Na zwykły lukier przygotowany z niewielkiej ilości cukru pudru i kilku kropli wody przykleić dekoracje z masy cukrowej i odstawić do wyschnięcia dekoracji.