marzi

marzi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

małpi gaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miękki kurczak okryty kołderką z makaronu i brokuła zwieńczony delikatnym sosikiem serowym i prażonym sezamem.

małpi gaj

Składniki:

małpi gaj

 

  • marynata:
  • pieprz, sos sojowy, czosnek, ¼ szklanki czerwonego wina, imbir
  • składniki dania:
  • brokuł świeży lub mrożony
  • oliwa - 5 łyżek
  • ziarno sezamu - ok. 6 łyżek
  • śmietana (przeznaczona do zup, sosów) - 200 ml
  • serek topiony - 100g
  • piersi z kurczaka - 2szt
  • makaron

 

Sposób przygotowania:

małpi gaj
Marynujemy pierś z kurczaka (pieprz, sos sojowy, czosnek, ¼ czerwonego wina, imbir) i odstawiamy na godzinę. Makaron ryżowy wstążki wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i parzyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Odcedzić. Brokuła kroimy na różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, zdejmujemy go do osobnego naczynia i na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Wyjmujemy kurczaka i na tej samej patelni podgrzewamy śmietanę i serki topione aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
Przygotowany wcześniej makaron mieszamy z łyżką oliwy, kurczakiem, brokułami, i prażonym sezamem. Wykładamy na talerz i polewamy sosem serowym.