hoste

hoste

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Małpie wstążki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie powstało z potrzeby chwili i stało się domowym przebojem.

Małpie wstążki.

Składniki:

Małpie wstążki.

 

  • Makaron ryżowy wstążki (przyrządzić wg przepisu na --opakowaniu)
  • Pierś z kurczaka (pokrojona w paski i leciutko ubita)
  • przyprawa gyros
  • bułka tarta
  • sos sojowy ciemny
  • sól, pieprz, olej
  • pieczarki 1/2 kg
  • śmietana
  • cebula

 

 

Sposób przygotowania:

Małpie wstążki.
Mięso posypuję przyprawą gyros, sól, pieprz i sos sojowy oraz łyżka do dwóch oleju. Odstawiam.Niech się marynuje.
Z pieczarek,cebuli i śmietany robimy zwykły sos pieczarkowy.
Na patelni rozgrzewam olej. Do miski z mięsem dosypuje bułkę tartą i mieszam tak, by mięso pokryło się bułką. Wykładam mięso na patelnie po kawałeczku i smażę.
Podawać z makaronem i sosem pieczarkowym.
Mięso wykorzystuję też do chlebka pita (udaje kebaba).

Czasem dokładam sałatkę.Najlepiej smakuje sałatka z pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli. Polecam.