Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Malze (mule) z porem i selerem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cos dla lubiacych owoce morza. Danie przygotowalam na kolacje przy swiecach :)

Malze (mule) z porem i selerem

Składniki:

Malze (mule) z porem i selerem

 

  • 250g wstepnie przegotowanych, mrozonych malzy(muli),
  • 1/2 duzego pora - bialej czesci,
  • duza lodyga selera naciowego,
  • 1/4 kostki masla,
  • pieprz ziolowy Prymat,
  • lyzeczka papryki slodkiej w proszku,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól, maggie,
  • lyzka cukru,
  • 2 lyzki wódki,
  • 100g makaronu ryzowego.

Sposób przygotowania:

Malze (mule) z porem i selerem
Malze rozmrozic w naczyniu z zimna woda, kilkakrotnie zmieniajac wode. Makaron ryzowy ugotowac wedlug opisu na opakowaniu. Pora i lodyge selera obrac, umyc i pokroic w dosc cienkie paski. Na patelni roztopic maslo i dodac malze, smazyc na srednim ogniu, przez kilka minut, czesto mieszajac. Dodac warzywa i przyprawy, smazyc, co jakis czas mieszajac, w razie potrzeby dodac wiecej masla. Smazyc do miekkosci wszystkich skladników, doprawic do smaku i podawac na goraco z makaronem ryzowym.