Sposób przygotowania:
Zupa francuska z mini marchewkami i małżami
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mini marchewkę Hortexu, posiekaną w kostkę cebulę – całość lekko solimy, pieprzymy i słodzimy, dolewamy połowę bulionu i dusimy całość około 10 minut. Mo miski wlewamy zimną wodę, wkładamy tam małże i te które się otworzyły wyrzucamy, resztę starannie myjemy. Rozgrzewamy patelnie ( taką która ma pokrywkę ). Na rozgrzaną patelnie wrzucamy nasz małże i od razu zalewamy je winem, patelnie przykrywamy, potrząsamy ją i gotujemy małże około 4 minut. Odkrywamy patelnie. Wszystkie małże które zostały zamknięte wyrzucamy. Resztę wyciągamy ze skorupek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy na bok. Wywar z małż przecedzamy przez sitko i dodajemy do marchewki, wlewamy też resztę bulionu i śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dorzucamy papryczkę chilli. Do marchewki dodajemy małże. Podajemy gorące najlepiej w towarzystwie chrupiącej bagietki.