Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Małże według Bulhão Pato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste danie, które świetnie smakuje. Coś dla miłośników owoców morza, a w szczególności małż.

Małże według Bulhão Pato

Składniki:

Małże według Bulhão Pato

 

  • 1/2 kg małży (użyłam mrożonych Gelpeixe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Małże według Bulhão Pato

Przygotowanie:

Małże według Bulhão Pato
Można również posiekać i dodać odrobinę świeżej kolendry.

Małże należy rozmrozić na sicie. Natomiast czosnek z pietruszką - drobno posiekać.

Gotowanie:

Małże według Bulhão Pato
Pieprzu należy dodać taką ilość, która nam odpowiada.

Czosnek lekko zarumienić na niewielkiej ilości oliwy - w garnku. Wrzucić małże, zamieszać i całość nakryć pokrywką.

Dusić przez około 7 minut - od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.

Następnie garnek należy zdjąć z ognia i dodać pietruszkę, sok z połowy cytryny i pieprz.

Podanie:

Danie przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Tagi:

owoce morza