Sposób przygotowania:
Kalmary pod owocowym beszamelem
Kalmary i dorsza umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Owoc kaktusa obrać i z figami pokroić w kostkę. Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, przełożyć na talerz. Dodać amarantusa, sól, pieprz, curry i imbir. Wymieszać.
Rybę pokroić w paski szerokie na 1 cm a długości kalmarów. Nadziewamy kalmary: wkładamy kawałki dorsza a następnie wypełniamy resztę tuby mieszanką z warzyw. Na nasmarowaną masłem formę układamy nadziane kalmary i posypujemy miętą.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączą następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy pokrojone owoce.
Sos beszamelowo- owocowy wylewamy na kalmary i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Rybę pokroić w paski szerokie na 1 cm a długości kalmarów. Nadziewamy kalmary: wkładamy kawałki dorsza a następnie wypełniamy resztę tuby mieszanką z warzyw. Na nasmarowaną masłem formę układamy nadziane kalmary i posypujemy miętą.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączą następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy pokrojone owoce.
Sos beszamelowo- owocowy wylewamy na kalmary i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.