SUPERPRZEPIS

Kalmary pod owocowym beszamelem

  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kalmary pod owocowym beszamelem Więcej zdjęć (6)

Kalmary pod owocowym beszamelem. Gotowe na talerzu przybieramy miętą i możemy też polać oliwą z oliwek.

Składniki:

Kalmary pod owocowym beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Kalmary pod owocowym beszamelem
Kalmary i dorsza umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Owoc kaktusa obrać i z figami pokroić w kostkę. Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, przełożyć na talerz. Dodać amarantusa, sól, pieprz, curry i imbir. Wymieszać.

Rybę pokroić w paski szerokie na 1 cm a długości kalmarów. Nadziewamy kalmary: wkładamy kawałki dorsza a następnie wypełniamy resztę tuby mieszanką z warzyw. Na nasmarowaną masłem formę układamy nadziane kalmary i posypujemy miętą.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.

Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączą następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy pokrojone owoce.

Sos beszamelowo- owocowy wylewamy na kalmary i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Kalmary pod owocowym beszamelem
składniki
Kalmary pod owocowym beszamelem
Kalmary pod owocowym beszamelem
Kalmary pod owocowym beszamelem
Kalmary pod owocowym beszamelem