agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Mandarynkowe kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne kruche ciasteczka, które przygotowałam z córą. Lukrowanie to dla niej ogromna frajda. Ciasteczka wyszły rewelacyjne.

Mandarynkowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mandarynkowe kruche ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowe kruche ciasteczka
Do miski przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli morskiej, posiekaną margarynę - ale lepiej dodac masło, cukier puder, żółtko. Z laski wanilii wyciągnąć nasionka. Mandarynki sparzyć i otrzeć ze skórki. Dodać do pozostałych składników. Energicznie wyrobić ciasto. Ja używam robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotować lukier królewski. Do misy przełożyć białko oraz sok z połowy mandarynki. Lekko ubić, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać aż lukier będzie bardzo gęsty, pod koniec można dodać barwniki spożywcze. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec 8 minut w temp 170 stopni. Przestudzić na kratce po czym można zdobić lukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie zdobić pomalowane ciasteczka. Smacznego:)
Mandarynkowe kruche ciasteczka
ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty
Mandarynkowe kruche ciasteczka
przygotować lukier ja dodałam pomarańczowego barwnika
Mandarynkowe kruche ciasteczka
upieczone ciasteczka malować kolorowym lukrem