Sposób przygotowania:
Mandarynkowe kruche ciasteczka
Do miski przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli morskiej, posiekaną margarynę - ale lepiej dodac masło, cukier puder, żółtko. Z laski wanilii wyciągnąć nasionka. Mandarynki sparzyć i otrzeć ze skórki. Dodać do pozostałych składników. Energicznie wyrobić ciasto. Ja używam robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotować lukier królewski. Do misy przełożyć białko oraz sok z połowy mandarynki. Lekko ubić, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać aż lukier będzie bardzo gęsty, pod koniec można dodać barwniki spożywcze. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec 8 minut w temp 170 stopni. Przestudzić na kratce po czym można zdobić lukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie zdobić pomalowane ciasteczka. Smacznego:)