Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Mandarynkowy łosoś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny łosoś w marynacie cytrynowo-mandarynkowej może być doskonałą alternatywą na Wigilię , bo przecież nie wszyscy lubią karpia .

Mandarynkowy łosoś Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mandarynkowy łosoś

 

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowy łosoś
Porcje filetów z łososia umyć. osuszyć ułożyć w pojemniczku. Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju , soku z cytryny i mandarynek ( 2,5 szt. ) - zalac rybę i odstawić na 30 minut . Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić i posypać mielonym pieprzem .Oprószyć rybę mąką . Rozgrzać na patelni olej do smażeniai usmażyć rybę na rumiano z obu stron - pod koniec smażenia dodając masło . Podawać z ćwiartką mandarynki z której wyciskamy na rybę sok już na talerzu . 
Mandarynkowy łosoś
Fielety zalać marynatą z soku cytryny-mandarynek i oleju
Mandarynkowy łosoś
Wyjąć z marynaty - osuszyc dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi
Mandarynkowy łosoś
Posolić- posypać pieprzem i oprószyć mąką
Mandarynkowy łosoś
Smażyc na rumiano na oleju dodając pod koniec masło