Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mandlen - kluski pieczone (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Jajka roztrzepać z olejem,

Mandlen - kluski pieczone (Żydowska)

Składniki:

Mandlen - kluski pieczone (Żydowska)

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mandlen - kluski pieczone (Żydowska)
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Jajka roztrzepać z olejem, wlać do miski z mąką, mieszać widelcem, następnie wygniatać rękami na jednolite ciasto (ok 3-4 minuty). Ciasto rozwałkować na 1 cm grubości, pokrajać w pasy, następnie krajać na kluseczki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku (190 st) 15 minut, wstrząsając blaszką trzykrotnie. Wystudzić, przechowywać w słoiku szczelnie zakręconym.
Kluski podaje się jako dodatek do zup, lub jako luźną przekąskę.

Tagi:

jajko jajka