Alice

Alice

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Marcepanek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z makiem i wiśniami przełożone masą czekoladową.

Marcepanek

Składniki:

Marcepanek

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 24 dag masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Mak:
  • 1 szklanka maku sparzyć i zemleć
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka
  • rodzynki.
  • Nadzienie:
  • powidło
  • wiśnie.
  • Masa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Marcepanek
Ciasto:
Wszystkie składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, na noc do lodówki. Podzielić na 4 części.
Mak:
Białka ubić połączyć z cukrem i makiem dodać rodzynki.

Rozwałkować 1 część ciasta wyłożyć mak i przykryć 2 częścią ciasta. Upiec.

Rozwałkować 3 część ciasta posmarować powidłem i wiśnie przyłożyć 4 plackiem. Upiec.

Masa:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze dodać kakao i ostudzić. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną.

Przełożenie:
Placek z makiem - masa - placek z wiśniami - polewa.