misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ciasteczka z marcepanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniałe ciasteczka z masą marcepanową, w zależności od kształtu mogą uświetnić każde spotkanie przy kawie lub herbacie

Ciasteczka z marcepanem

Składniki:

Ciasteczka z marcepanem

 

 

  • PONADTO
  • 400 g masy marcepanowej
  • Ok. 100 g cukru pudru
  • Polewa czekoladowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z marcepanem

Mąki wymieszać z cukrem i migdałami, dodać pokrojone masło i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć w woreczku na 1 godzinę do lodówki.



Masę marcepanowa zagnieść z cukrem pudrem na jednolitą masę. Rozwałkować między dwoma kawałkami folii na grubość 2 mm i wykroić takie wzorki jakie będą wykrawane z ciasta.




Ciasto rozwałkować cienko między dwoma kawałkami folii i wykroić ciasteczka takie jakie mamy wykrojone z marcepanu. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 - 9 minut, po tym czasie wyjąć ciasteczka i ponakładać na nie marcepan i dopiec je do końca uważając aby się za bardzo nie zrumieniły.


Po wystudzeniu popisać ciasteczka polewą czekoladową.


SMACZNEGO!