Sposób przygotowania:
Marcepanowe figurki wielkanocne
Wodę zagotować z masłem i wsypać przesianą mąkę, energicznie mieszać. Do lekko przestudzonej masy dodać białko, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wsypywać porcjami cukier puder ok. 1 kg i wyrobić do konsystencji plasteliny. Na koniec dodać olejek migdałowy do smaku. W zależności od posiadanych foremek zabarwić marcepan i porcjami wkładać do foremek robiąc figurki. Figurki odkładamy do wyschnięcia np. na noc. Foremki w razie potrzeby wysypujemy cukrem pudrem lub kakaem (zające). Następnego dnia ozdabiamy, malując oczy, buźki inne elementy dekoracyjne. Do malowania używamy nie rozcieńczonych barwników, barwnik brązowy uzyskujemy poprzez rozpuszczenie ciemnego kakao w wodzie.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Netka
yola