Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Marchewka oprószana ze szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najczęściej marchewkę oprószaną przygotowuję z dodatkiem groszku lub kukurydzy, ale tym razem dodałam zielone szparagi.

Marchewka oprószana ze szparagami

Składniki:

Marchewka oprószana ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Marchewka oprószana ze szparagami

Etap 1:

Marchewka oprószana ze szparagami
Do garnka wrzucić marchewkę, masło i zalać wodą.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody (tak aby przykryło marchewkę) i dodać masło. Przykryć pokrywką i gotować kilka minut, aż marchewką będzie lekko podgotowana.

Etap 2:

Marchewka oprószana ze szparagami
Do podgotowanej marchewki dodać szparagi.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do marchewki, dać szczyptę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut.

Etap 3:

Marchewka oprószana ze szparagami
Na końcu warzywa należy oprószyć mąką i zagotować.

Na końcu całość oprószyć mąką, energicznie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.(Ilość dodanej mąki zależy od ilości płynu, dodajemy tyle aby całość zagęścić).