Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupka jarzynowa ze szparagami i młodymi ziemniaczkami ugotowanymi osobno w mundurkach.

Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami

 

  • porcje kurczaka - dałam 2 nogi, 2 skrzydełka i korpus,
  • szparagi białe świeże lub mrożone - 600-800g,
  • ziemniaki młode - 700g,
  • cebula - duża,
  • marchewka młoda - 4 sztuki,
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki,
  • korzeń selera - wielkości pietruszki,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • por - 2 mniejsze sztuki,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • vegeta,
  • sól, pieprz,
  • kolendra,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i ugotować w mundurkach. Lekko przestudzić i obrać. Mięso umyć i zalać zimną wodą (ok 2 litry). Warzywa obrać i umyć. Przyprawić solą i vegetą, zagotować, zebrać szum. Gotować przez 10 minut, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone szparagi, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Gotować przez 10 minut, Dodać pokrojonego pora i łodygi selera, gotować ok 10 minut. W razie koniecznosci dolać więcej gorącej, przegotowanej wody. Gotować do miękkości wszystkich składników. Dodać pokrojony drobniutko czosnek, zagotować i ostatecznie doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do salaterki, zalać gorącą zupą i ewentualnie posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
Etap 1
Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
Etap 2
Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
Etap 3
Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
Etap 4