Marchewka po bałkańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy znudzi wam się poczciwa marchewka z groszkiem spróbujcie tego. Spotkałam tę jarzynkę w bałkańskiej knajpce i zrobiłam po swojemu.

Marchewka po bałkańsku

Składniki:

Marchewka po bałkańsku

 

Sposób przygotowania:

Marchewka po bałkańsku
Cebulkę obieramy i obficie płuczemy zimną wodą - ja trzymam ją pod strumieniem kilka minut. Następnie kroimy w kostkę. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (o grubych okach) - można za pomocą miksera. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie wsypujemy marchew, mieszamy, zmniejszamy płomień, wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę. Chwilę zmażymy marchew na samym maśle, następnie dodajemy wodę, cukier, sól, pieprz, paprykę, przykrywamy rondel i dusimy około 8 minut co jakiś czas mieszając. Nie można dopuścić do zrumienienia ani przywierania. Marchew ma być al dente. Trochę miękka, ale nie rozgotowana. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, mieszamy, próbujemy.

Tagi:

marchewka