Sposób przygotowania:
Marchewkowa babka
Marchewki bardzo dokładnie myjemy obieramy, a następnie trzemy na tarce z małymi oczkami. Drożdże rozdrabniamy, a następnie rozpuszczamy w wodzie( pół szklanki wody). Do tego dodajemy po chwili jedną szklankę mąki oraz wbijamy jajka. Do tego również dodajemy wcześniej startą na tarce marchewkę. Odkładamy to do wyrośnięcia. Masło roztapiamy na rondelku, na niedużym ogniu. Po czasie, gdy ciasto podrosło w ciepłym miejscu należy dodać do tego resztę mąki, masło, które wcześniej roztopiliśmy oraz cukier zwykły i cukier wanilinowy. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto przekładamy do formy, którą najpierw musimy obłożyć papierem do pieczenia. Babkę marchewkową pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około jedną godzinę.