SUPERPRZEPIS

Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

  • 2
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami Więcej zdjęć (5)

Pyszna zupa z zaskakująco smakowitymi chipsami. Idealna zarówno w święta, na Sylwestra czy karnawał.

Składniki:

Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Parmezan ścieramy i odkładamy na bok. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę - marchewkę możemy pokroić w półtalarki. Marchewkę smażmy chwilę na oleju w dużym garnku- w nim później zmiksujemy całość. Pozostałe warzywa podsmażamy na patelni, a kiedy zmiękną dodajemy do marchewki. Dodajemy również pozostałą skórkę z parmezanu- fajnie doprawi zupę. Zalewamy wywarem warzywnym - ok. 1,5 l. Pozostały litr dodamy podczas blendowania.

Kiedy całość zmięknie dodajemy starty imbir, skórkę pomarańczową i sok- całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i gałką.

Zupę podajemy z pistacjami, kleksem śmietany i parmezanowymi chipsami.

Parmezanowe chipsy- na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ze startego parmezanu formujemy chipsy- cienką warstwę. Pieczemy je ok 4-5 minut, temp. 220 stopni, aż się zezłocą i będą chrupiące.

Smacznego!
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Etap 1 Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami - obsmażanie marchewki
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Etap 2 Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami - dosmaczanie skórką od parmezanu
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Etap 3 Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami - blendowanie
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Etap 4 Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami - parmezanowe chipsy