Sposób przygotowania:
Marchewkowa zupa krem z parmezanowymi chipsami
Parmezan ścieramy i odkładamy na bok. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę - marchewkę możemy pokroić w półtalarki. Marchewkę smażmy chwilę na oleju w dużym garnku- w nim później zmiksujemy całość. Pozostałe warzywa podsmażamy na patelni, a kiedy zmiękną dodajemy do marchewki. Dodajemy również pozostałą skórkę z parmezanu- fajnie doprawi zupę. Zalewamy wywarem warzywnym - ok. 1,5 l. Pozostały litr dodamy podczas blendowania.
Kiedy całość zmięknie dodajemy starty imbir, skórkę pomarańczową i sok- całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i gałką.
Zupę podajemy z pistacjami, kleksem śmietany i parmezanowymi chipsami.
Parmezanowe chipsy- na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ze startego parmezanu formujemy chipsy- cienką warstwę. Pieczemy je ok 4-5 minut, temp. 220 stopni, aż się zezłocą i będą chrupiące.
Smacznego!
Kiedy całość zmięknie dodajemy starty imbir, skórkę pomarańczową i sok- całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i gałką.
Zupę podajemy z pistacjami, kleksem śmietany i parmezanowymi chipsami.
Parmezanowe chipsy- na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ze startego parmezanu formujemy chipsy- cienką warstwę. Pieczemy je ok 4-5 minut, temp. 220 stopni, aż się zezłocą i będą chrupiące.
Smacznego!
kołczu
Ewa
Dzięki :)