wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Marchewkowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka idealne nadają się na przekąski dla dzieci.

Marchewkowe ciasteczka

Składniki:

Marchewkowe ciasteczka

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 ml oleju
  • skórka starta z pomarańczy
  • jajko
  • cukier
  • 10 dag ugotowanej marchewki
  • rodzynki
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasteczka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cynamon i sól, wymieszać. Olej, skórkę z pomarańczy, jajko i cukier utrzeć na gładką masę. Marchewkę zmiksować , wraz z rodzynkami. Dodać do masy, wymieszać. Do masy marchewkowej dodać przygotowaną wcześniej mąkę. Wymieszać ,aż składniki się połączą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy, zostawiając niewielkie odstępy 3 - 4 cm. Piec około 12 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.