Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Delikatna rolada z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rolada z czekoladowym kremem z dodatkiem brandy. Wykwintny deser dla prawdziwych smakoszy. Idealna na weekend!

Delikatna rolada z bezą

Składniki:

Delikatna rolada z bezą

Na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru

Na krem:

  • 15 dag czekolady deserowej
  • 200 ml śmietanki 30-proc.
  • 50 ml brandy
  • łyżka cukru pudru; na wierzch:
  • 2 białka
  • 25 dag cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Delikatna rolada z bezą
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyłóż na wilgotną ściereczkę, odklej papier i zwiń w roladę.

2. Połowę śmietanki podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź, dodaj brandy. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając, dodawaj partiami czekoladę.

3. Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem czekoladowym i zwiń, wstaw do lodówki.

4. Z 20 dag cukru i wody ugotuj syrop. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem syrop do momentu, aż piana stanie się lśniąca i będzie się lekko ciągnąć. 5. Schłodzoną roladę posmaruj z wierzchu pianą i wstaw na chwilę do gorącego piekarnika.